Mokré a suché krmivo v mačacej strave. Čo je zmiešané kŕmenie mačiek?

Môžu mačky jesť iba suché krmivo - granuly?

 

Suché krmivo pre mačky je také, ktoré obsahuje okolo 8-10% vlhkosti a vzyčajne sa dodáva vo forme chrumkavých granúl.

Jeho podávanie je mimoriadne pohodlné, pretože takéto jedlo sa rýchlo nekazí a v miske vydrží stáť aj celý deň. Vďaka tomu má mačka v neprítomnosti majiteľov neustály prístup k jedlu.

Môžu mačky jesť iba suché jedlo? V podstate áno. Do veľkej miery to však závisí od jej veku a zdravotného stavu.

Mačky, ktoré trpia zlyhaním obličiek, by nemali jesť len suché krmivo, pretože kvôli nízkemu obsahu vlhkosti môže navyše dehydratovať a v dôsledku toho zhoršiť problém s obličkami.

V prípade zdravých zvierat, mačiatok a seniorov s dobrým chrupom však neextistujú žiadne kontraindikácie.

Pri podávaní suchého krmiva mačke je potrebné pamätať na dve veci.

V prvom rade je niekoľkonásobne kalorickejšie ako mokré jedlo (kapsičky, konzervy). Preto je dôležité sledovať veľkosť porcie, pretože nadmerné množstvo suchého krmiva, ktoré mačka počas dňa skonzumuje, môže rýchlo viesť k nadváhe.

Po druhé, ako sme už spomenuli, kŕmenie iba suchým jedlom môže spôsobiť dehydratáciu vášho domáceho maznáčika. To môže viesť k problémom s močením. Aby ste tomu zabránili, je potrbné zabezpečiť, aby mal váš maznáčik prístup k čerstvej vode.

Pri výbere suchého krmiva pre mačky dbajte na jeho zloženie. Primárne by mal obsahovať mäso a živočíšne produkty, ako aj pridanie minerálov, vitamínov a aminokyselín.

Oplatí sa vyberať potraviny určené pre špecifické skupiny zvierat, pretože ich zloženie zohľadňuje ich špecifické potreby. Existujú suché krmivá pre mačiatka, sterilizované mačky, dospelé mačky, mačky s potravinovými alergiami a veterinárne diéty.

 

Mokré krmivo by malo byť základom mačacej stravy

 

Mnohí majitelia mačiek sa domnievajú, že najlepšou formou výživy je dobré vlhké jedlo (kapsičky, konzervy). Je na tom veľa pravdy.

Vysokokvalitné mokré krmivo pre mačky (kaspčky, konzervy) obsahuje okolo 70% čistého mäsa, je obohatené o stráviteľný zdroj sacharidov a hodnotné oleje, ako je lososový alebo slnečnicový.

Toto jedlo pokryje 100% dennej potreby energie, bielkovín, sacharidov, tukov a minerálov. Mokré potraviny sa zároveň vyznačujú vysokou vlhkosťou nad 80%. Takže môžu mačku aj hydratovať.

Ukazuje sa, že mačky, ktoré jedia mokré jedlo, sú výrazne menej náchylné na dehydratáciu, aj keď len zriedka pijú, v porovnaní s tými, ktoré jedia iba suché jedlo.

Mokré krmivo pre mačky je menej kalorické, ľahko stráviteľné a zložky v ňom obsiahnuté sa lepšie vstrebávajú. To všetko robí mokré krmivo v mačacej strave vysoko odporúčané.

 

Výhody zmiešaného kŕmenia mačiek

 

Zmiešaný systém kŕmenia mačiek spočíva v podávaní mokrej aj suchej stravy. Jedno alebo dve jedlá denne sú suché jedlo a zvyšok je mokré jedlo alebo naopak. Napríklad dávajte mačke mokré jedlo ráno a popoludní a suché jedlo večer.

Formu zmiešaného kŕmenia musíte prispôsobiť preferenciám vášho domáceho maznáčika a vášmu pohodliu. Napríklad pracujúci ľudia radšej dávajú mačke väčšiu porciu suchého jedla ráno, aby sa nemuseli obávať, že ju kŕmia počas celého dňa. A večer, keď sú doma, podávajú mokré jedlo. V tomto smere je veľká voľnosť.

 

Zistite, ako správne kŕmiť mačku?

 

Pri zmiešanom kŕmení nezabúdajte, že 2/3 metabolickej energie by malo pochádzať z vlhkého krmiva a 1/3 so suchého krmiva.

 

Zmiešané kŕmenie mačiek má mnoho výhod. Tu sú niektoré z nich:

 

  • prítomnosť mokrých potravín v strave eliminuje riziko dehydratácie,
  • rozmanitosť dennej stravy je atraktívna pre vyberavé mačky,
  • ekonomické riešenie z finančného hľadiska,
  • zvykanie mačky na rôzne jedlá uľahčuje ich neskoršiu zmenu, napríklad zo zdravotných dôvodov

 

 

Ako zaviesť suché krmivo do stravy mačky?

 

Ak chcete urobiť nejaké zmeny v strave vašej mačky, musíte to urobiť postupne. Náhla zmena krmiva alebo zavedenie nového modelu výživy negatínve ovplyvní tráviaci systém vášho domáceho maznáčika.

Mačka to tiež nemusí akceptovať, pretože ako iste viete, mačky nemajú rady zmeny. Preto, ak chcete použiť model zmiešaného kŕmenia, stojí za to na začiatku určiť, aký druh suchého krmiva bude vaša mačka mať rada. Potom podávajte prvé dni v malých množstvách a sledujte akékoľvek zmeny vo frekvecii vyprázdňovania alebo konzistencii stolice a prípadné zvracanie.

Ak nenastane nič alarmujúce, môžete zvýšiť porciu suchého jedla. Asi po 2 týždňoch by si mačka mala úplne zvyknúť, taže jej môžete podávať cieľové množstvo suchého krmiva.

Uistite sa, že vaša mačka má prístup k vode. Tiež nikdy nemiešajte suché a mokré jedlo v jednom jedle a nekŕmte ich v krátkych intervaloch. Najlepšie je tiež dodržiavať stanovené časy - ak sa rozhodnete dať mačke suché jedlo večer, dodržujte tento harmonogram. Ochránite ju tak pred tráviacimi neduhmi.

 

 

 

 

 

 

 

Obľúbené značky
Dnes je 4.máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia
+421 948 24 00 24