Ako správne kŕmiť mačku?

Suché alebo mokré jedlo? Aké krmivo by ste mali vybrať pre svoju mačku?


Mačka je mäsožrave. V prirodzenom prostredí mačka loví drobné cicavce, ktoré jej poskytujú určitý podiel bielkovín atukova a malé množstvo sacharidov a vlákniny. Pre každú domácu mačku je normálne a správne jesť niekoľko krát až niekoľko desiatok malých porčií mäsa a tuku počas dňa. Preto je pre mačky optimálnou potravou mokrá strava (konzevy, kapsičky a vaničky) podávaná často, v malých porciách. Výhodou mokrého krmiva je vysoká vlhkosť, podobne ako krmivo, ktoré získa mačka v prírode


Zistite, čo je zmiešané kŕmenie mačiek?


Prečo moja mačka nepije vodu?


Mačky sú lovci, evolučne prispôsobení na absorovanie vody z potravy. Lovené zvieratá zvyčajne pozostávajúú z najmenej 70% vody. Ak je hlavnou potravou vašej mačky mokré jedlo, je pradepodobné, že vypije podstne menej vody - a je to v rovnováhe. Ak je na druhej strane hlavnou potravou mačky súché jedlo (granuly) a mačka stále nepije dostatok vody - mali by ste podniknúť kroky na zmenu.


Ako prinútiť mačku piť viac vody?

  • nahradiť suché jedlo vlhkým jedlom
  • umiestnite niekoľko misiek s vodou na rôzne miesta okolo domu
  • vymeňte misku za pitnú fontánku


Teplé či studené jedlo? Pri akej teplote by mala moja mačka jesť kapsičky alebo jedlo z konzervy?


V prirodzenom prostredí mačky jedia korisť ihneď po love - teplú, sviežu a s výraznou vôňou. Doma je bežné, že mačka odmieta jesť jedlo vytiahnuté z chladničky. Riešením tohto problému môže byť ohriatie odobratého krmiva na izbovú teplotu, aby sa čo najviac približovalo prirodzenému krmivu mačky. Takto zohriate jedlo bude pre mačku atraktívnejšie a chutnejšie.


Ako často by ste mali kŕmiť svoju mačku?

Na rozdiel od psa by mačka mala mať neustály prístup k potrave. Mačka môže prijať 3 až 21 jedál denne! Frekvencia jedál sa môže zvýšiť v popoludňajších a večerných a nočných hodinách. Mačky radi jedia často, ale v malých porciách. Naraz môže mačka zjesť porciu zodpovedajúcu veľkosti lovenej myši alebo malého vtáka.


Výživa mačiatok

Správne kŕmenie malej mačky je kľúčové pre jej ďalší zdravý vývoj. Ako a čím kŕmiť mačiatko, aby uspokojilo jeho nutričné ​​potreby a zároveň nedráždilo jeho jemný žalúdok? Pri výbere správneho hotového jedla sa oplatí venovať pozornosť zloženiu – čím kratšie a jednoduchšie, tým lepšie. Hotové krmivo by sa malo vyznačovať vysokým obsahom mäsa a bez obilnín – tráviaci trakt mačky nie je prispôsobený na trávenie veľkého množstva sacharidov. Jedlá si počas dňa rozdelíme na viacero menších porcií – málo a často je to zdravé pravidlo, ktoré poslúži nášmu batoľaťu. To správne jedlo pre svoje mačiatko si môžete vybrať buď z granúl alebo z mokrej stravy pre mačiatka.

Výživa sterilizovaných mačiek

Väčšina domácich mačiek sú sterilizované zvieratá. Toto je nevyhnutný postup, ktorý obmedzuje počet nechcených mačiek bez domova. U sterilizovaných mačiek možno pozorovať zvýšenie chuti do jedla, hoci ich energetické nároky sú nižšie ako pred zákrokom. Preto je také dôležité zaviesť správnu výživu, teda krmivo pre sterilizované mačky (granuly, kapsičky a konzervy). Tieto potraviny sú vyvážené z hľadiska správnej dávky energie a zníženého obsahu tuku. Okrem toho je dobrým riešením prejsť na porciovanú výživu. Kŕmenie mačky mnohými malými jedlami počas dňa je v súlade s jej povahou, takže kŕmenie sterilizovanej mačky by malo pozostávať zo 6-10 jedál podávaných počas dňa. Keďže niektoré mačky jednoducho spia v neprítomnosti opatrovníka, jedlo sa môže rozdeliť na čas pred odchodom z domu a po návrate domov.

Sterilizované mačky majú tendenciu rozvíjať ochorenie dolných močových ciest, čo je najčastejšie spôsobené pitím príliš malého množstva vody. Aby sa tomu zabránilo, mačacia strava by mala pozostávať z mokrého krmiva, ktoré je z hľadiska vlhkosti najbližšie k potrave získanej vo voľnej prírode.

Kŕmenie starších mačiek

Na aké obdobia delíme vek mačky?

  • obdobie rastu - asi do 1 roka
  • dospelosť – do cca 6. roku života
  • doba splatnosti - od 7 do 12 rokov
  • staroba - nad 12 rokov

Mačky starnú veľmi odlišným tempom, preto treba k výžive každej staršej mačky pristupovať individuálne. Aké príznaky môžu naznačovať, že náš maznáčik začína vchádzať do staroby?

U starších mačiek je veľmi častý úbytok hmotnosti, ktorý súvisí so zníženou schopnosťou absorbovať živiny z potravy (hlavne bielkoviny a tuky). Preto je také dôležité podávať krmivo prispôsobené veku a kondícii nášho miláčika. Krmivá pre staršie mačky majú zvýšený obsah energetických zložiek, aby uspokojili zvýšený dopyt po týchto zložkách.

Prečo mačka žerie myši?

Telo myši je bohatým zdrojom taurínu, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie organizmu mačky. V lovenej myši je tejto dôležitej zložky päťkrát viac ako napríklad v hovädzom mäse!

ZAUJÍMAVOSŤ → Prečo mačka potrápi myš, kým ju zje?

Môžeme si myslieť, že ide o vypočítavé a bezcitné správanie, no v skutočnosti ide o inštinktívnu činnosť. Utekajúca myš pod vplyvom stresu vylučuje kyselinu mliečnu, ktorá výrazne ovplyvňuje chuť a nutričnú hodnotu jej mäsa. Dá sa teda povedať, že mačka si jedlo takto „okorení“.

Môže byť mačka vegetariánkou?

Toto je otázka, ktorá bola vždy kontroverzná. Mačky sú mäsožravce a na bezmäsitej diéte nebudú schopné správne fungovať. Ich tráviaci systém je pomerne krátky, prispôsobený na trávenie živočíšnych bielkovín. Okrem toho má mačka obmedzené zásoby pankreatických enzýmov, ktoré jej umožňujú trávenie rastlinných produktov. Dôležitým argumentom v prospech mäsitých múčok nášho miláčika je taurín, ktorý si mačka sama neprodukuje a je zodpovedný za zdravé srdce, zrak a trávenie. Taurín sa nachádza v mäsových jedlách.

Obľúbené značky
Dnes je 27.apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila
+421 948 24 00 24