Sterilizácia alebo kastrácia kocúrov a mačiek. Aký je medzi nimi rozdiel?

Sterilizácia kocúra či mačky - zabraňuje reprodukcii, no nechráni pred chorobami

Slovo sterilizácia sa bežne používa vždy, keď uvažujeme o zbavení kocúra alebo mačky možnosti mať potomka. Možno je to spôsobené tým, že má lepšie akontácie ako slovo kastrácia.

V praxi sa sterilizácia vykonáva len zriedka. Je veľmi pravdepodobné, že ak sa aj prihlásime do programu obce na sterilizáciu, pôjde o kastráciu. Z lekárskeho hľadiska je sterilizácia ostránením vaječníko u mačiek alebo podviazanie vas deferens u kocúrov bez chirurgického odstránenia pohlavných žliaz.

Jednoduchšie povedané, sterilizácia mačky bude znamenať odstránenie vaječníkov bez odstránenia maternice a pre kocúra to bude znamenať prerezanie vas deferns pri ponechaní semeníkov.

Mačička alebo kocúrik opúšťa kliniku sterilné, neschopné reprodukcie, ale pretože im neboli úplne odstránené reprodukčné orgány - ich telo bude stále produkovať pohlavné hormóny. To znamená, že kocúr bude stále chcieť ísť na dlhé potulky pri hľadaní partnerky a mačka bude prechádzať ruje plným nepríjemným mňaukotom.

DÔLEŽITÉ:Sterilizácia nechráni vašu mačku, či kocúra pred nebezpečnými chorobami.

 

Výhody a nevýhody sterilizácie mačiek

 

  • je zákrok, po ktorom je zviera neplodné (nie úplne, niekedy sa stane, že sa prerušené spojenia obnovia)
  • nechráni pred nebezpečnými chorobami, ako je pyometra, rakovina mliečnej žľazy, cysty na vaječníkoch u mačiek alebo rakovina semenníkov u kocúrov
  • sterilizovaná mačka si stále označí svoje územie (zanecháva nepríjemný zápach v dome)
  • prirodzené pudy a súvisiace správanie sú zacované, pretože hladina hormónov zostáva nezmenená

 

Kastrácia kocúra či mačky

Kastrácia znamená trvalú neplodnosť, teda zabavenie zvierať možnosti ďalšieho rozmnožovania. Tento cieľ sa dosahuje zničením pohlavných žliaz (vaječníkov alebo semenníkov). U mačiek sa odstraňujú chirurgicky. Kastrácia znižuje produkciu pohlavných hormónov, a tým chráni pred rakovinou.

 

Výhody kastrácie mačiek

 

  • mačka a jej domácnosť nie sú unavení z neustáleho mňaukania a všetkého ostatného správania súvisiaceho s ruje
  • kocúr a jeho domácnosť sa vyhýbajú všetkým nepríjemnostiam spojeným s majetkovými šarvátkami, bitkami a príliš dlhými potulkami mimi domova
  • v dome nebude cítiť nepríjemný zápach, pretože kastrovaná mačka si územie neoznačí. Jeho moč bude bez zápachu. Pozor! Treba pamätať na to, že ak mačku vykastrujeme príliš neskoro (po 6. mesiaci života), náš miláčik, ktorý si na význam zvykol, nemusú chcieť po operácii s touto činnosťou prestať
  • kastrácia vylučuje možnosť vzniku rakoviny: pyometra, rakovina maternice, vaječníkov, prsnej žľazy u mačiek, rakovina semenníkov u kocúrov
  • kastroané mačky sú učenlivejšie a ľahšie sa o ne stará
  • kastrácia zvyšuje dĺžku živoata takmer dvakrát u kocúrov a o tretinu pri mačkách

 

Nevýhody kastrácie mačiek

kastrované mačky majú predispozíciu k obezite - samotná liečba ju nespôsobuje, podporuje však ukladanie tukového tkaniva a môže znižovať aktivitu mačky. Správnou stravou, veľkosťou porcie a každodenným cvičením sa však týmto problémom dá vyhnúť.

mačky po kastrácii sú menej aktívne, čo znamená, že menej pijú a chodia menej často na WC. Dlhšie zadržiavanie moču v močovom mechúre podporuje množenie baktérií a vyzrážanie močových kameňov. Stačí však dať mačke možnosť konzomovať viac takutín (misky na vodu umiestnené na rôznych miestach, dávať mokré krmivo, z ktorého mačky čerpajú tekutiny), aby sa znížil výskyt problémov s močovými cestami.

 

Kedy kastrovať kocúrika a mačičku?

Váš veterinár by mal rozhodnúť, kedy vykastrovať vašu mačku. Hodností psychický a fyzický stav vášho miláčika. Väčšina odborníkov odporoúča kastráciu čo nasjkôr.

Kastrácia sa vykonáva v plnej narkóze, čo môže byť pre staršiu mačku riskantné, preto je lepšie ju vykonávať na mladom a silnom tele. Kastrácia koúra sa odporúča pred dosiahnutím puberty (medzi 6. a 8. mesiacom veku). Kastrácia mačky by mala byť vykonaná pred alebo tesne po prvej ruji (nikdy nie počas ruje). To bude tiež vo veku od 6 do 8 mesiacov.

Mnohí majitelia chlpatých a mňaukajúcich domácich miláčikov si myslia, že ak majú mačku, mali by si naplánovať sterilizačnú procedúru, zatiaľ čo ak majú kocúra, budú musieť byť vykastrovaný. Kastráciu a sterilizáciu je možné vykonať u kocúrov a mačiek

.


Obľúbené značky
Dnes je 5.máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína
+421 948 24 00 24