Starostlivosť o srsť psíkov

Zdravie, strava a vitalita psíkov sa odráža aj vo vzhľade ich srsti. Ak má psík lesklú a zdravú srsť, pôsobí to zdravo a silne. Ak by sme sa o psíka nestarali mohol by vyzerať veľmi zanedbane. Keďže psy veľmi rady behajú po rôznych terénoch, hrajú sa vo vode a potom behajú po blate, všetky tieto nečistoty sa zachytávajú na ich srsti. Samozrejme, že základom ich dobrej srsti je aj kvalitná strava.

Kedy pes mení srsť? U každého psa prebieha proces rozlične. Ak je psík vonku, pĺznutie je výrazne, väčšinou prebieha 2- krát ročne. Naopak, u psov chovaných v byte prebieha pĺznutie veľmi mierne a je v podstate celoročné.

Česanie psa: Týmto spôsobom udržiavame srsť psíka čistú, odstránime z nej všetky väčšie nečistoty, zabránime dredom v srsti a zároveň aj masírujeme pokožku psíka.

Ako často psíka česať? To sa rozdeľuje najmä podľa veku psov. Čo sa týka malých šteniatok, tak tie by sme mali česať každý deň, či už ide o dlhosrstú rasu alebo krátkosrstú. U dospelých psov závisí frekvencia česania od typu srsti. Krátkosrsté plemená stačí česať raz týždenne. Psy s hustou a dlhou srsťou vyžadujú česanie dva alebo tri krát do týždňa, počas pĺznutia na jeseň a počas jari je potrebné vyčesávať každý deň.

Kliešte na pazúre

Pravidelná starostlivosť o srsť je veľmi dôležitá z niekoľkých dôvodov:

Pestovaný a upravený pes sa cíti oveľa lepšie. Neobťažuje ho každý deň nepríjemné svrbenie a ťahanie.

Kefovanie prekrvuje pokožku a stimuluje rast srsti.

Kefovaním odstránite staré, odumreté chlpy a srsť môže rovnomerne rásť a dýchať. Zauzlená, plstnatá srsť je ideálnym priestorom pre kliešťov, roztoče a blchy a môže viesť k nebezpečnému ekzému.

U niektorých plemien psov dochádza na jeseň a na jar k masívnejšej výmene srsti, preto by ste v tomto období mali používať iné kefy a srsť kefovať častejšie.

 

Starostlivosť o krátku srsť

Starať sa o tento typ srsti je veľmi jednoduché, ale napriek tomu je pravidelná starostlivosť nevyhnutná, aby nedochádzalo k zauzľovaniu srsti. Väčšinou si vystačíte s jednoduchou kefou a hrebeňom. Kefujte proti smeru rastu srsti, aby ste odstránili odumreté chlpy. Psov s týmto typom srsti nekúpte príliš často, pretože obnova prirodzenej tukovej vrstvy trvá najmenej 6 týždňov.

Kefa na krátku srsť

 

Starostlivosť o dlhú srsť

Psy s dlhou srsťou potrebujú každodennú starostlivosť. Srsť najprv vykefujte s kefou, aby ste odstránili odumreté chlpy. Potom opakovane prejdite srsť s hrebeňom s veľkými zubami. V období výmeny srsti by ste mali túto procedúru opakovať častejšie. Ostrihajte všetky miesta, ktoré vyzerajú kvôli dlhej srsti zanedbane.

Kefa pre strednosrsté a dlhosrsté psy

 

Starostlivosť o hebkú srsť

Psy s hebkou srsťou vyžadujú dôkladnú starostlivosť. Psov s týmto typom srsti kúpte minimálne jedenkrát za tri mesiace a srsť pravidelne trimujte. Najprv použite úzku kefu, aby ste odstránili uzlíky. Na záver môžete srsť vykefovať štetinovou kefou, aby ste dodali srsti lesk.

Kefa na jemnosť a lesk srsti

 

Starostlivosť o hladkú srsť

Psy s hladkou srsťou nepotrebujú toľko starostlivosti. Psa vykefujte raz týždenne, aby ste odstránili odumreté chlpy. Použite jednoduchú kefu a v prípade potreby gumovú rukavicu.

Vyčesavacia rukavica

 

Starostlivosť o hrubú a dlhú srsť

Tento typ srsti má veľmi hustú podsadu, ktorá si vyžaduje dôkladnú starostlivosť. Tento typ srsti vyžaduje pravidelné kefovanie s tlakom. Najprv kefujte proti smeru rastu srsti a potom v smere. Okrem pravidelnej starostlivosti v podobe česania a kefovania psa, ho každých šesť mesiacov okúpte a ostrihajte.

Kefa na hrubú a dlhú srsť

 

Starostlivosť o špeciálne partie

Odporúčame pravidelne strihať srsť okolo očí, aby nedošlo k poškodeniu zraku a zraneniu očných spojoviek a rohovky. Opatrne skráťte srsť zaoblenými nožničkami. V oblasti ucha opatrne vytrhajte dlhé chlpy, pretože nožničkami môžete psa poraniť. Dlhé chlpy medzi vankúšikmi na labkách sa môžu zauzľovať a je preto vhodné ich tiež odstrániť.

Buďte opatrní, aby ste neostrihali chlpy okolo ňufáka s hmatovou funkciou.

Aj naši štvornohí miláčikovia potrebujú pravidelnú starostlivosť, aby sa cítili dobre. V našom obchode nájdete všetko, čo potrebujete ku starostlivosti o srsť.

Nožnice na srsť psíkov

Strihací strojček na psy

 

Prečo pes ježí srsť?

Zježenie srsti spôsobujú jemné svaly tzv. vzpriamovače chlpov, ktoré sa upínajú k väčšine vlasových korienkov. Pes sa ježí, ak je mu zima, ale častejšie keď chce odradiť nepriateľa - snaží sa týmto spôsobom urobiť väčší.

 

Prečo pes raz povel vykoná inokedy nie?

Nie je to preto, že by sa mu raz chcelo a inokedy zase nie. Príčina tkvie v zafarbení hlasu, frekvencii a tónu. Pes nerozlišuje význam samotného slova; pes nevie, že SADNI a NA ZADOK je významovo rovnaká činnosť. Pre psa je dôležité „ako je povel vyslovený“ a pre majiteľov je dôležité, povedať povel vždy rovnako. Pre istotu sa často k slovu pridáva aj povel ruky, ktorý je nezameniteľný.

 

Prečo majú niektoré plemená miesto srsti "dredy"?

„Dredy“ čiže plstnatá srsť je typická pre srsť niektorých pastierskych plemien. Najznámejší sú komondory. Úlohou týchto psov bolo strážiť stáda, ktoré museli často chrániť pred dravými predátormi ako sú vlci, líšky a pod. Komondor sa musel s týmito šelmami biť a plstnatá, špagátová srsť mu slúžila ako akési brnenie alebo ochranný štít, pred pohryznutím kože. (Bohužiaľ, komondor sa vďaka tejto minulosti, často ukazuje ako agresívny pes.)

Obľúbené značky
Dnes je 18.apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela
+421 948 24 00 24