Čím kŕmiť malé mačiatko? Aké je správne kŕmenie mačiatok?

Aké sú fázy kŕmenia mačiatok?

Hneď po narodení dostávajú mačiatka niekoľko týždňov iba materské mlieko. Prvé 2-3 týždne je to vyvážené a kompletné jedlo. Zhruba od 4 týždňov veku nastáva prechodné obdobie, v ktorom mladé mačky naďalej jedia potravu svojej matky, ale už môžu začať jesť aj iné krmivo (napr. v mokrej forme).

V tomto čase môžete začať podávať mokré aj suché krmivo pre mačiatka. Suché krmivo pre mačiatka má menšie granule, vďaka ktorým ich mačiatko dokáže rozhrýzť a nehrozí mu udusenie. Pri zavádzaní pevných potravín do stravy nezabudnite poskytnúť mačiatkam prístup k čerstvej vode.

Toto je veľmi dôležitá etapa v živote, pretože mačiatka si rýchlo vytvoria stravovacie návyky a potom môže byť veľmi ťažké ich zmeniť. Oplatí sa preto zabezpečiť, aby krmivo pre mačiatka bolo v tomto období pestré, čo vám umožní rozšíriť nielen stravu, ale aj preferované príchute.

Zároveň je potrebné dbať na to, aby si mačiatka nemohli vybrať jednotlivé zložky z porcie jedla, napríklad iba kúsky mäsa. To môže viesť k nedostatku minerálov.

Do 1 roku veku by sa malo podávať krmivo pre mačiatka a konzervy s kapsičkami. Po tejto dobe môžete prejsť na krmivo pre dospelé mačky.

Ako rozšíriť stravu malých mačiek?

Vo veku okolo 6-8 týždňov môžu byť mačiatka odstavené od materského mlieka. Takže sú pripravené samostatne jesť tuhú stravu. V tomto období dochádza k najintenzívnejšiemu rastu. Vo veku 6 mesiacov mačka priberie už 70 % svojej cieľovej hmotnosti. Je preto dôležité, aby rozšírenie stravy zohľadňovalo vysoké nároky na energiu, bielkoviny, vitamíny, aminokyseliny a minerály.

Čím kŕmiť mačiatka, ktoré prestali piť materské mlieko?

Dvojmesačné mačiatka sú schopné prijímať tuhú potravu. Ich tráviaci systém je však stále citlivý a imunita len rastie.

Pri výbere krmiva pre mačiatka musíme brať do úvahy ich potreby, ale aj obmedzenia. Krmivo pre mačiatka je pripravované tak, aby bolo ľahko stráviteľné, a zároveň energeticky bohaté a hodnotné. Vďaka tomu sa malé mačky dokážu správne vyvíjať, naberať silu a zvykať si na pestrú stravu. Dobrou voľbou je monoproteínové krmivo pre mačiatka, teda s jedným zdrojom bielkovín.

Kŕmenie monoproteínového krmiva vám umožní zistiť, ktoré mäso je pre vašu mačku najchutnejšie a ktoré môže spôsobiť alergickú reakciu. Je potom jednoduchšie určiť, o aký alergén ide a vylúčiť ho zo stravy.

Pre zdravie mačiatok sú mimoriadne dôležité dve aminokyseliny – taurín a arginín. Ich nedostatky v ranej rastovej fáze, ale aj neskôr vedú k rozvoju zdravotných až život ohrozujúcich stavov. Napríklad príznakom nedostatku arginínu je hyperamonémia. Krmivo kŕmené mačiatkami preto musí byť obohatené o tieto zložky.

Kŕmenie malej mačky - čo stojí za to si pamätať?

Majiteľ malej mačky musí pamätať na to, že záleží na ňom, aké stravovacie návyky si u svojho miláčika vytvorí. Ako sme už spomenuli, mačky sa zdráhajú meniť tieto návyky, takže diverzifikácia stravy vášho mačiatka bude mať za následok ochotu skúšať nové jedlá v dospelosti.

Tým, že mačiatkam podávame mokré aj suché krmivo, chránime ich pred vznikom neofóbie, teda nechuti k novým krmivám. Je to dôležité, pretože s pribúdajúcim vekom možno budete musieť zmeniť stravu.

Mali by ste tiež pamätať na to, že hoci sú mačiatka mimoriadne aktívne, majú malé žalúdky. Môže sa zdať, že spotrebujú veľa energie, a preto musia aj viac jesť. Napriek tomu treba jedlá stále deliť na menšie, ale častejšie porcie.

Okolo 6-8 mesiaca veku mačka dosahuje pohlavnú dospelosť, čo znamená, že je pripravená na kastráciu alebo sterilizáciu. Hoci ide ešte o veľmi mladé zviera, tento zákrok môže spôsobiť výrazné zmeny v jeho tele. Tie si zase môžu vynútiť zmeny výživy. Potom sa oplatí prejsť na krmivo pre kastrované mačky a kapsičky či konzervy so zníženým obsahom tuku a kalórií.

Keď toto všetko vezmeme do úvahy, určite sa každý starostlivý majiteľ dobre postará o výživu svojho mačiatka.

Obľúbené značky
Dnes je 5.máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína
+421 948 24 00 24