Ako vyčistiť akvárium

Denná údržba

Pri kŕmení stačí pohľadom skontrolovať, či niektorá rybka nejaví známky choroby a či je v nádrži správny počet rybiek. Ak by sa vám niektoré rybka zdala chorá, rozhodne ju dajte do zvláštneho akvária a zahájte liečbu. Ak sa nedopočítate presného počtu rybiek, nájdite uhynuté telíčko v nádrži, aby sa jeho rozkladom zbytočne neznečisťovala voda. Ak telíčko nemôžete nájsť, pozrite sa okolo akvária. Je možné, že rybka vyskočila von. V prípade že ju nenájdete v akváriu ani vonku, je možné, že si na nej ostatní obyvatelia pochutili.

 

Týždenná údržba

Venujte sa čistenie predného skla od rias a usadenín, skontrolujte aj krycie sklá a v prípade potreby ich očistite. Ak v akváriu máte rýchlo rastúce plávajúce rastliny, časť z nich odstráňte, skontrolujte aj ostatné rastliny. Ak sa príliš rozrastajú, môžete ich pretrhnúť, zbavte sa aj žltnúce a odumierajúcich listov.

Raz za 10-14 dní je potrebné vymeniť vodu. Nutnosť výmeny vody závisí od počtu rybiek a množstvo rastlín. Ak máte akvárium bez rastlín iba s rybičkami, budete musieť vodu čistiť častejšie. Ak máte menší počet rybičiek a rastliny, nebude výmena tak častá. Každopádne platí, že sa voda nevymieňa zároveň všetka, ale len 1/3 objemu. Ak budete meniť viac ako 30% vody, mala by dopĺňaná voda mať podobnú teplotu, ako má tá v akváriu. Väčší objem vody by sa mal nechať odstáť kvôli usadenie chlóru.

 

Mesačná údržba

Raz za 3-4 týždne je nutné z dna odkaliť detritu, čo sú zvyšky z potravy a výkalov, ktoré spracovali baktérie. Pre tento úkon sa používa odkaľovací zvon a hadice. Ak si všimnete zníženého prietoky vody filtrom, vyčistite jeho filtračnú náplň. Filtračné náplň čistite vo vode z akvária.

 

S prevádzkou akvária je spojená tiež starostlivosť, ktorá sa netýka len kŕmenie a zastrihávanie rastlín. K tomu, aby bolo vaše akvárium pýchou je nutné akvárium čistiť a to nielen z dôvodu znečisťovania rybami, ale tiež kvôli nadbytočnému krmivu, ktoré sa vo vode rozkladá, a kvôli rastlinám, ktoré nemusia vždy len prosperovať. Povieme si teda, ako akvárium správne vyčistiť, aby sme rybám vytvorili vhodné podmienky k životu.

 

Príprava akvária na čistenie

Akvárium je možné čistiť aj za prítomnosti rýb, keď je však menší, než 60l je vhodnejšie ryby po dobu čistenia premiestniť. Deň pred akciou si necháme odstáť vodu v nádobe, v ktorej neboli žiadne chemické prostriedky, ktoré by ohrozovali život rybičiek a iných vodných živočíchov. Teraz je pomocou sieťky do tejto nádoby premiestnime.

Pripravíme si umývacie hubku, nádobu na vodu a odkalovač. Dôležité je, aby všetky tieto pomôcky boli používané iba na tieto účely a s hubkou sa napríklad nemýli riadu. Ak máte akvárií viac, majte pre každé akvárium svojou hubku a sieťku. Zabránite tak prípadnému šíreniu chorôb z jedného akvária do druhého. V prípade, že máte v akváriu vykurovacie teleso, je dôležité ho najskôr vybrať zo zásuvky, aby neprasklo. Až potom je možné ho z vody vytiahnuť a opatrne umyť od rias, alebo iných prípadných nečistôt.

To isté sa urobí aj so všetkými akvarijnými dekoráciami vrátane prípadných umelých rastlín. Snažte sa postupovať tak, aby ste príliš nerozvíril vodu v akváriu a kal, ktorý treba z akvária dostať sa držal pri dne v štrku či piesku.

Ak máte v akváriu i živé rastliny a tie majú na sebe riasy, opatrne riasy zložte končeky prstov, aby ste rastliny nepoškodili. V žiadnom prípade ich však nevyberajte z akvária, pokiaľ nie je nutné ich prepláchnuť aj s koreňmi. Môžete tak korienky potrhať a budete ich potom musieť znova zasadzovať a čakať, až sa rastlinky uchytí.

 

Čistenie

Teraz prichádzame k najdôležitejšie fáze čistenia. Pomocou odkalovača vyčistíte dno akvária a to tak, že ním preberiete postupne všetok štrk na dne. Kamienky sa v odkaľovacia trubici výri, svojou váhou padajú späť a kal a nečistoty odchádza s vodou preč do pripravenej nádoby. Týmto spôsobom by sa pri čistení mala za normálnych okolností odkaliť z akvária 1/3 vody, niekedy je to viac, niekedy menej podľa potreby. V prípade akvárií o veľkosti 20l a menej (pokiaľ nejde o Nano akvárium husto osadené živými rastlinami) sa spravidla voda mení celá, pretože než by ste vyčistili dno, máte vonku skoro všetku vodu. Je teda možné štrk z dna preprať ručne.

Potom z akvária týmto spôsobom vytiahneme trochu vody z hladiny a v tejto odkalenie vode preperieme hubku z filtra aj prípadné ďalšie náplne. Molitan nikdy neperte pod prúdom čistej vody, inak zničíte baktérie, ktoré sú pre akvarijné prostredie nevyhnutné. Výnimkou je čistenie akvária po chorobe, kedy je potrebné akvárium vyčistiť komplet, preprať všetok štrk ručne, prípadne ho aj vyvariť zasadiť nové živé rastlinky a akvárium znovu založiť.

 

Nová voda

Voda, ktorú do akvária dolievame by mala byť aspoň jeden deň odstáta a mala by mať izbovú teplotu, aby sa v akváriu teplota vody ľahšie vyrovnala. Po doplnení vody je vhodné použiť chemické prípravky na úpravu vodovodnej vody na akvarijnú, ktoré viažu ťažké kovy a vytvára pre ryby priaznivé prostredie. Tiež môžete podľa potreby použiť prostriedky, ktoré sa používajú pri zakladaní akvária a majú v sebe "živej baktérie", ktoré sa uchytávajú a množia vo filtri a sú pre akvarijné prostredie veľmi prospešné. Zaobstarať sa dá aj napríklad malachitová zeleň, ktorá pôsobí ako dezinfekcia a odporúča sa aj pri nákupe nových rybičiek, alebo rastlín. Potom vráťte výhrevné teleso späť do akvária a zapojte späť do zásuvky. Môžete vrátiť aj všetky dekorácie a plastové rastliny. Teraz už len sledujte teplomer. Keď bude mať teplota vody v akváriu obvyklú teplotu (medzi 24-26 ° C), môžete rybičky opatrne sieťkou premiestniť späť do vyčisteného akvária.

Na záver

Akvarijna voda je veľmi vnímavá na vonkajšie vplyvy a je potrebné dávať si pozor, čo do akvária príde. Nikdy nepoužívajte korene a iné dekorácie z vonkajšieho prostredia, kým ich riadne nevyvaríte v slanej vode a zabráňte nezbedným špinavým detským prštekom buchotať po akváriu. Pamätajte, že akvárium je vodný svet, ktorý je veľmi krehký a je potrebné k nemu tak pristupovať.

 

 

 

 

Obľúbené značky
Dnes je 28.marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav
+421 948 24 00 24