Ako si vybrať správne krmivo pre mačky?

Aké zloženie krmiva je najlepšou voľbou?

Rozhodujúcim faktorom, či je krmivo pre mačku vhodné, je jeho zloženie, nutričná vyváženosť (t.j. analytické zloženie) a doplnky stravy. Dobré krmivo by malo byť kompletné, t.j. malo by plne pokryť potrebu všetkých živín mačky. Výhodou je aj pridanie funkčných zložiek.

Treba však pripomenúť, že ani analýza zloženia, ani prídavné látky nedefinujú kvalitu surovín použitých pri výrobe potraviny, hoci nepriamo môžu poskytnúť určité informácie, ktoré pravdepodobne ovplyvnia výber potravín.

Pri výbere krmiva pre vašu mačku by ste mali pamätať na to, že mačky sú mäsožravce, ktorých metabolizmus je založený na bielkovinách (aminokyselinách) a tukoch (mastných kyselinách). Každá zdravá mačka však vyžaduje mnoho ďalších zložiek, ktoré by mala obsahovať každodenná strava, ako sú prebiotická vláknina, vitamíny a minerály. Mačka ako mäsožravec musí každý deň skonzumovať primerané množstvo živočíšnych bielkovín. A ich zdrojom je mäso a živočíšne produkty. Sú tiež zdrojom ďalších základných živín pre mačku, ako sú vitamíny a niektoré minerály.

Experimentálne sa odhadlo, že pre správny priebeh metabolických procesov potrebujú dospelé mačky asi 6 gramov stráviteľných bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti. Väčšina potravín však poskytuje vyššiu hladinu bielkovín, takže ich vaša mačka skonzumuje viac za deň.

Oplatí sa vyberať potraviny, ktoré obsahujú čerstvé mäso alebo čerstvo pripravené mäso, pretože takéto výrobky sú okrem primeranej rovnováhy prirodzene chutnejšie.

Keď už hovoríme o bielkovinách, je dôležité zdôrazniť dôležitosť dvoch najdôležitejších aminokyselín pre mačku, teda taurínu a arginínu. Taurín, teda kyselinu beta-aminosulfónovú, je nutné dodávať potravou, pretože jeho syntéza v tele mačky nepostačuje na pokrytie metabolickej potreby.

Táto aminokyselina je kľúčová v procesoch trávenia tukov, činnosti srdca, činnosti sietnice a vedenia nervových vzruchov.

Taurín je nevyhnutný vo výžive mačky bez ohľadu na jej vek a jeho nedostatok má za následok množstvo zdravotných problémov (kardiomyopatia z nedostatku taurínu, degenerácia centrálnej sietnice, poruchy reprodukcie, nedostatočný rozvoj centrálneho nervového systému atď.).

Arginín podporuje proces metabolizmu bielkovín a podieľa sa na premene amoniaku, ktorý je toxický pre organizmus mačky, na netoxickú a vo vode rozpustnú močovinu, ktorá sa vylučuje obličkami.

Keďže celý metabolizmus mačky súvisí s premenou bielkovín (aminokyselín), má zvýšenú potrebu špecifických vitamínov hlavne zo skupiny B (B1, B2, B6, B12).

Mačka si navyše nie je schopná syntetizovať vitamín A sama, preto ho musí prijímať v potrave, podobne ako niacín či vitamín D. Potrava je najlepším zdrojom vitamínov, minerálov a mastných kyselín, vrátane esenciálnej kyseliny arachidónovej. mačka.

Potrava je tiež najlepším zdrojom vody pre telo, keďže mačka zvyčajne pije malé množstvo vody vo forme tekutín. Preto pri konzumácii mokrej stravy okrem všetkých látok potrebných pre život prijíma to najdôležitejšie z nich, teda VODU.

Na záver možno povedať, že dobré krmivo pre mačky je také, ktoré obsahuje všetky potrebné ingrediencie a vášmu miláčikovi chutí.

Suché alebo mokré jedlo? Čo by malo byť základom výživy?

V súlade s povahou mačky by ste ju mali kŕmiť iba vlhkými produktmi. Väčšina ľudí však z praktických dôvodov volí zmiešaný model kŕmenia s použitím mokrého aj suchého krmiva.

Pozrite si všetko mokré krmivo pre mačky na www. pet24.sk

Pozrite si všetko suché krmivo pre mačky na www.pet24.sk

Vzhľadom k tomu, že suché krmivo má nízky obsah vlhkosti - na úrovni 10 - 11%, mali by ste mačke vždy zabezpečiť prístup k čerstvej, čistej vode a zabezpečiť jej pitie. V súčasnosti je na trhu s potravinami množstvo tekutín, takzvané nápoje pre mačky, ale aj mlieko (bezlaktózové) či jogurty. Všetky tieto produkty poskytnú vašej mačke okrem vody aj ďalší zdroj tekutín.

Na druhej strane pri mokrom krmive, ktoré obsahuje asi 75-80% vody, je množstvo ďalších tekutín vypitých mačkou minimálne. Mokré krmivo je však menej kalorické ako suché, takže mačka zvyčajne potrebuje zjesť 3 alebo 4 krát viac.

Preto, ak používate tieto potraviny zameniteľne alebo súčasne, musíte správne vypočítať ich množstvo, aby ste svojmu miláčikovi nedali príliš veľa kalórií.

Krmivo pre mačky a jeho účel – čím sa riadiť?

Pri hľadaní toho najlepšieho krmiva pre vašu mačku by ste mali zvážiť dennú energetickú potrebu mačky, obsah kalórií a zloženie krmiva. Nižšie uvádzame, ako by sa mali kŕmiť rôzne skupiny mačiek.

Čo je dôležité v krmive pre mačiatka?

Vzhľadom na rýchly rast a vývoj potrebujú mačiatka v strave zvýšený počet kalórií a ďalších živín (bielkoviny, tuky, vitamíny, minerály).

Pri priemernom vývoji je potreba od odstavu približne 14 gramov stráviteľných bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti a postupne klesá.

Okrem bielkovín však mačka potrebuje aj iné živiny. Taurín a ďalšie aminokyseliny sú obzvlášť dôležité pre rast a vývoj.

Pozrite si krmivo pre mačiatka v obchode www.pet24.sk granuly pre mačiatka alebo šťavnaté kapsičky, paštéty a konzervy pre mačiatka.

Forma je tiež dôležitá, pretože mladé mačky vyžadujú jemnú štruktúru vlhkého krmiva (najlepšie vo forme peny alebo jemne mletej paštéty) a/alebo veľmi malých granúl suchého krmiva.

Čo je dôležité v krmive pre dospelé mačky?

V prípade dospelých zdravých mačiek sa oplatí vyberať mokré alebo suché krmivo, ktoré má mäso na jednom z prvých miest v zložení. Jednoznačne preferované sú potraviny s nízkym obsahom sacharidov, aj keď v prípade suchých potravín škrob funguje ako spojivo granúl.

Dôležitým doplnkom krmiva pre mačky je taurín. Jeho potreba je 250 až 500 mg denne pre mačku. Každý výrobca krmiva pre mačky je povinný ho pridávať do výrobku. Jeho množstvo však závisí od druhu potraviny a jeho obsah v konkrétnom suchom alebo vlhkom výrobku upravujú príslušné predpisy.

Pozrite si krmivo pre dospelú mačku v obchode www.pet24.sk granuly a šťavnaté kúsky v kapsičkách či konzervách

Veľmi dôležitým prvkom vedľa taurínu je aminokyselina arginín. Nedostatok arginínu vedie k poruchám normálneho metabolizmu amoniaku v pečeni mačky (hyperamonémia, otrava amoniakom).

Tiež stojí za to venovať pozornosť chuti jedla. Každá mačka má svoje vlastné preferencie, preto sledujte, ktorý druh jedla má vaša mačka najradšej.

Čo je dôležité v sterilizovanom krmive pre mačky?

U mačiek po sterilizácii a kastrácii dochádza k výrazným hormonálnym zmenám ovplyvňujúcim rýchlosť metabolizmu.

Ak mačací majiteľ jedlo nezmení, môže počítať s tým, že jeho mačka výrazne priberie. Krmivo pre sterilizované mačky obsahuje menej kalórií ako pre nesterilizované mačky.

Okrem toho obsahuje komplex funkčných látok (glukosamín, chondroitín sulfát, brusnice a pod.), ktoré zabezpečujú primeranú ochranu dolných močových ciest. Odporúča sa to, pretože sterilizované mačky močia menej často ako nekastrované mačky, čo zvyšuje riziko ochorení dolných močových ciest.

Pozrite si krmivo pre sterilizované mačky v obchode www.pet24.sk a konzervy či kapsičky

Sterilizované krmivo pre mačky obsahuje aj zložky, ktoré ďalej podporujú metabolizmus tukov, ako napríklad L-karnitín. Okrem týchto obzvlášť dôležitých prvkov obsahuje krmivo pre kastrované mačky všetky ostatné základné živiny pre dospelú mačku.

Čo je dôležité v diétnom krmive, ktoré podporuje chudnutie mačiek?

Diétne potraviny podporujúce proces redukcie hmotnosti musia spĺňať príslušné zákonné požiadavky v súlade s Nariadením EÚ a národnými predpismi. Odporúča sa, aby to bolo nízkokalorické a nízkotučné jedlo. Chudnutie mačiek by malo byť vždy pod dohľadom veterinára, ktorý vie vybrať správnu stravu a v správnej dennej dávke, aby bolo chudnutie bezpečné. Je veľmi dôležité, aby vaša mačka chudla pomaly, nie rýchlo.

Znížením dávky domácej stravy nemôžete mačku zoštíhliť, pretože to môže viesť k vážnym zdravotným následkom. Ak má vaša mačka nadváhu, navštívte svojho veterinára, aby naplánoval celý proces chudnutia.

Koľko by mala mačka zjesť?

Vaša mačka by mala jesť toľko, aby pokryla svoje denné energetické a iné nutričné ​​potreby. Tento dopyt je vypočítaný na základe špecifických vzorcov poskytnutých FEDIAF.

Priemerná potreba pre sterilizované dospelé mačky len v interiéri je 52 až 75 kcal EM na kg metabolickej telesnej hmotnosti. Metabolická telesná hmotnosť je telesná hmotnosť mačky, vyjadrená v kilogramoch, zvýšená na mocninu 0,67.

Ak je však mačka nesterilizovaná alebo veľmi aktívna, jej potreba je vyššia a dosahuje 100 kcal na kg metabolickej telesnej hmotnosti (t.j. telesná hmotnosť na mocninu 0,67).

Pamätajte tiež, že mačky jedia často, ale malé jedlá, od 10 do 24 hodín denne, s väčšou intenzitou večer alebo v noci.

Obľúbené značky
Dnes je 5.máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína
+421 948 24 00 24